Onze diensten

Medische Consultaties

De meeste dieren laten moeilijk hun pijn zien, zodat elke verandering in hun houding of gedrag moet worden geïnterpreteerd als een potentieel gezondheidsprobleem. Neem onmiddellijk contact met ons op wanneer uw huisdier tekenen van ziekte vertoont, zoals: verlies van eetlust, diarree of bloed in de ontlasting, manken, gewichtsverlies, haaruitval, problemen met plassen, krabben of constant bijten, enz. Wij zijn er om de aanwijzingen te identificeren en de aandoening van je metgezel te behandelen.

Bloedonderzoek

Ons in-huis laboratorium zorgt voor directe resultaten en maakt het mogelijk een diagnose of een lopende behandeling sneller uit te voeren. De meeste bloedonderzoeken worden meteen door ons uitgevoerd, en de resultaten kunnen nog tijdens het consult besproken worden.

Voor meer gespecialiseerde testen doen wij beroep op een extern labo, dat twee keer per dag onze stalen komt ophalen. De meeste resultaten zijn twee dagen later gekend.

Identificatie

Identificatie is verplicht:

  • Voor alle honden ouder dan 3 maanden
  • Voor alle honden en katten in geval van overdracht of verkoop
  • Voor alle katten vanaf 1 januari 2016

Dit gaat snel en is pijnloos. De elektronische identificatie is heel praktisch en vervangt de tatoeage. Het is ook onmisbaar voor het terugvinden van uw huisdier indien het als verloren wordt opgegeven.

Preventieve zorg

Preventieve geneeskunde is een essentieel onderdeel geworden van onze huidige praktijk, omdat het helpt uw metgezellen gezond te houden. Een jaarlijkse controle is onontbeerlijk voor het vroegtijdig opsporen van ziektes en ter voorkoming van veel erger.

Een preventieve anti-parasitaire behandeling aangepast aan de levensstijl van uw dier, voedingsadvies ter voorkoming van problemen, hulp bij de opvoeding,… maken allemaal deel uit van preventieve zorg.

Vaccinatie

Vaccinatie van uw hond, kat, fret of konijn maakt deel uit van deze preventieve zorg. Het doel is om uw metgezel tegen dodelijke ziekten te beschermen.

Het type vaccin en de frequentie van herhalingen zijn aangepast aan de leeftijd en leefomstandigheden van het dier (kat op appartement met of zonder toegang naar buiten, jachthond, het verblijf in het buitenland, …)

Wij passen onze protocols steeds aan als de richtlijnen van de WSAVA (World Small Animal Veterinary Association) veranderen.

Senior Check-up

Wanneer uw hond of kat een respectabele leeftijd heeft, raden we een grondige senior controle aan. Voor honden is dit vanaf de leeftijd van ongeveer 7 jaar, voor katten vanaf 10 jaar.

Dit onderzoek omvat een volledig lichaamsonderzoek en een bloedname. Op deze manier kunnen we belangrijke ouderdomskwalen tijdig opsporen, denk maar aan arthrose, prostaatvergroting, hartfalen, cataract, hersenveroudering, nierfalen, schildklierproblemen, enz.

Echografie

Voor dit onderzoek is verdoving meestal niet noodzakelijk, aangezien het onderzoek pijnloos is. U kan aanwezig zijn om uw dier gerust te stellen.

Met een echografie kunnen we in het lichaam kijken, vooral voor het hart en de buikorganen: lever, milt, darmkanaal, blaas, prostaat, baarmoeder. Diagnose van dracht kan ook op deze manier gebeuren.

Het is een aanvullende test die kan worden aangeboden bij een klinisch onderzoek of tijdens een controle. In vele gevallen moet uw dier 24 uur nuchter zijn, dus een vervolgafspraak kan nodig zijn.

Radiografie

Digitale radiografie is een fundamenteel element van de diagnose en onmisbaar bij bot- en gewrichtsproblemen, evenals longziekten. Ook in de buik zorgt het voor bijkomende informatie (verstoppingen, nierstenen, enz.)

De digitale beelden kunnen worden opgeslagen en eventueel worden doorgestuurd voor verder onderzoek.

Gezien er hier gewerkt wordt met straling, kan u niet aanwezig zijn tijdens het nemen van de foto’s. Nadien wordt u wel uitgelegd welke problemen er opgemerkt zijn en hoe we deze best aanpakken.

Spoedgevallen

Spoedgevallen worden ondersteund tijdens

onze openingsuren; we vragen wel steeds vooraf telefonisch te verwittigen. Dan zijn we het best voorbereid om uw dier snel de nodige zorgen te kunnen toedienen.

Buiten de uren kan u ons steeds contacteren via het gewone nummer; u kan dan kiezen om doorverbonden te worden met de dierenarts van wacht.

Chirurgie

De uitgevoerde operaties zijn heel divers:

  • sterilisatie / castratie
  • verwijderen van tumoren
  • hechten van wondes
  • chirurgie van de darmen, urinewegen
  • ingrijpen bij oogproblemen

Voor botchirurgie doen we een beroep op een freelance orthopedist, Henk Pardon, die de operatie bij ons komt uitvoeren. Dit heeft als voordeel dat u zich niet ver hoeft te verplaatsen en de nazorg volledig bij uw vertrouwde dierenarts kan plaatsvinden.

Huidziekten

Huidziekten komen bij honden en katten steeds vaker voor en mogen niet worden verwaarloosd. Ze leiden vaak tot erge jeuk, waarbij dieren zich krabben tot bloedens toe. Er zijn vele type huidaandoeningen. Vaak gaat het stellen van een diagnose gepaard met een ganse zoektocht, waarbij meerdere mogelijke aandoeningen uitgesloten moeten worden vooraleer een definitieve boosdoener gevonden wordt.

Met aanvullende testen zoals: 

  • otoscopie: onderzoek van de gehoorgang
  • microscopie van huidafkrabsels en stofmonsters: op zoek naar parasieten zoals vlooien en mijten
  • cytologie: microscopisch onderzoek van cellen van de huid, bacteriën en gisten
  • allergietesten: op bloed in een extern labo

Tandheelkunde

Een goede tandverzorging voorkomt een slechte adem, verlies van tanden of meer substantiële orale ziekten (bacteriële infecties, tandvleesontsteking,…)

Wij zijn uitgerust met een tandheelkundige infrastructuur die net zoals bij de mens wordt gebruikt om tandsteen te verwijderen en de nodige tandzorg toe te dienen.

De meeste ingrepen doen wij onder volledige narcose. Meestal gaat het om detartratie, zijnde tandsteen verwijdering met behulp van een ultrasoon apparaat (hetzelfde type als van een tandarts). Losse of beschadigde tanden worden getrokken, op die manier kunnen ze later geen problemen zoals tandabces veroorzaken. Na het ontkalken polijsten wij de tanden, dit vertraagt nieuwe tandsteenvorming.

Copyright: Dierenartsenpraktijk AVALON BVBA – BTW: BE0823.538.413

Liersesteenweg 146, 2220 Heist-op-den-Berg – Tel. (015) 25 39 89