Voeding van het konijn

Konijnen en wortels: ze zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar! Het dieet van een konijn is echter helemaal niet zo eenvoudig. Het is bovendien van cruciaal belang voor hun algemene gezondheid. De tips & tricks voor een optimaal gezond dieet vind je hieronder!

Met stip op nummer één: hooi!?

Hooi zou ongeveer 75% van het dieet van je konijn moeten uitmaken. Dat komt omdat hooi vele gezondheidsvoordelen heeft:

  • het is rijk aan vitaminen, mineralen en eiwitten
  • het onderhoudt de darmflora
  • de vezels zorgen voor een goede darmbeweging
  • het slijt de tanden goed af: kiezen groeien tot wel 3 mm per week!
  • het werkt tegen verveling: kauwen op hooi = niet kauwen op je zetels
  • het geeft konijnen een verzadigd gevoel

Hoe zorg je ervoor dat je konijntjes voldoende hooi eten?

Er wordt best dagelijks een verse portie hooi aangeboden. Vaak horen we dat er wel voldoende hooi wordt gegeven, maar dat de konijnen er niet van willen eten. Het kan dan soms helpen om verschillende soorten te proberen (kruidenhooi, timothy-hooi) of wat verse kruiden door het hooi te mengen. Eet je konijn geen hooi omdat hij alleen droge korrels wil? Dan is het belangrijk om de korrels slechts gedurende enkele uren in het hok te laten staan of soms zelfs de korrels volledig uit het dieet te schrappen, zodat het konijntje toch aan het hooi gaat knabbelen.

Voer tenslotte liever géén stro. Het heeft reeds heel wat voedingsstoffen verloren. Het is niet slecht voor het konijn en kan bijvoorbeeld zeker gebruikt worden als ondergrond, maar als voedingsstof kunnen er op lange termijn tekorten ontstaan.

Op de tweede plaats komen dan verse groenten

Groenvoer heeft ongeveer dezelfde effecten als hooi op het spijsverteringsstelsel van het konijn. Daarnaast bevatten ze ook nog heel wat andere vitaminen en mineralen en – héél belangrijk – voorzien ze het konijn van voldoende water. Ondanks het feit dat er een waterreservoir in het hok staat, drinken konijnen vaak onvoldoende. Dit wordt dan gecompenseerd door het vocht in het groenvoer.

Op de leeftijd van 1 à 2 maanden schakelen babykonijntjes stilaan over van melk naar hooi en pellets. Vanaf een leeftijd van 3 maand, mag groenvoer stilaan geïntroduceerd worden.

Omdat er soms maagdarmproblemen kunnen ontstaan, is het belangrijk één soort per keer en maximum een eetlepel per keer te testen. Op die manier kan je problemen voorkomen en leer je welke groenten jouw konijn niet goed verdraagt.

Een volwassen konijn krijgt dagelijks ongeveer 100 gram (of één kopje) groenvoer per kg lichaamsgewicht. Varieer ook voldoende: ideaal worden er 2-3 verschillende soorten per dag gegeven. Hoe donkerder de groente, des te meer voedingswaarde erin zit.

Belangrijk is wel dat alle groenten steeds rauw gevoederd worden en dus nog voldoende voedingsstoffen en vezels bevatten.

In de tabel hiernaast vind je soorten die je zonder twijfel aan je konijn mag geven. Deze lijst is uiteraard niet volledig, maar geeft je wel al een veilige start!

Wat dan met commercieel konijnenvoer (pellets of muesli)?

Commercieel konijnenvoer of droge pellets zijn eigenlijk overbodig voor onze gezelschapskonijnen. Ze werden ontwikkeld voor de industriële konijnenhouderij en bevatten veel energie om een snelle groei in de hand te werken.

De pellets worden vaak heel graag gegeten, maar kunnen op lange termijn en zonder begeleidend evenwichtig dieet klachten veroorzaken van overgewicht, diarree, onvoldoende slijtage van de tanden, verveling en urinewegproblemen. Je hoeft ze niet te schrappen uit het dieet, maar voeder deze korrels dus steeds met mate (één soeplepel per konijn per dag).

Zorg er ook voor dat de pellets er allemaal hetzelfde uitzien. De muesli-types werken selectief eten in de hand en verstoren het evenwicht in het dieet nog meer!

In onze praktijk bieden we de Fibafirst knaagstokjes aan. Deze uniforme stokjes hebben een heel hoog vezelgehalte en zijn supergoed voor de tanden en de darmen. De stokjes zijn erg gemakkelijk in gebruik en worden ook erg lekker gevonden. Een ideaal alternatief voor de klassieke konijnenkorrels, dus!

Ten slotte: snoepjes!

Tot slot zijn er nog een heleboel extra’s die als snoepjes en beloning kunnen dienen.

Hieronder vallen de commerciële snoepjes en fruit. Deze bevatten veel suiker en worden dus best erg beperkt gegeven. Hou ze als beloning om ervoor te zorgen dat het groenvoer en het hooi de prioriteit behoudt!

De algemene regel is hier enkele “dobbelsteentjes” per dag.

Copyright: Dierenartsenpraktijk AVALON BVBA – BTW: BE0823.538.413

Liersesteenweg 146, 2220 Heist-op-den-Berg – Tel. (015) 25 39 89